Linkedin

Til jouw basisschool naar een hoger niveau met beter instructiegedrag

Wat zijn jouw wensen voor de school?

De basis op school is op orde: voldoende personeel, goede lesmaterialen en volle klassen. Wellicht heeft jouw team zelfs al kennisgemaakt met Expliciete Directie Instructie (EDI). Dat is een mooie start, maar je vraagt je wellicht af of er méér in zit. Hoe zorg je voor effectieve lessen waarin leerkrachten met plezier voor de klas staan en de kinderen betrokken zijn? Dat vraagt om een vervolgstap.

De kijkwijzer past niet meer bij deze tijd, constateerde onderwijskundige Theo Wildeboer. Zo’n lange vragenlijst voelt oordelend en onpersoonlijk. Goedbedoelde feedback stuit op weerstand en blijkt lastig om in de praktijk toe te passen. Daarom ontwikkelde Theo een alternatief: de 4 sleutels voor een effectieve les. Deze aanpak nodigt de leraar uit tot zelfreflectie.

Instructiegedrag is de sleutel tot succes

Instructiegedrag is hét toverwoord voor effectieve lessen, gepassioneerde leerkrachten en betrokken leerlingen. Maar wat betekent dat in de praktijk en hoe kun je het waarborgen op jouw school? De training Reflectiebox Instructiegedrag zet het instructiegedrag blijvend op de kaart. Zowel bij jou, leerkrachten, interne begeleiders als het bestuur.

Tijdens de training leer je om het goede gesprek te voeren met je leerkracht, waarbij hij zelf nadenkt over zijn les en inschat hoe effectief deze was. Dat doet hij niet op basis van meer dan 100 beoordelingscriteria, maar aan de hand van bewezen pijlers: de 4 sleutels. Elke sleutel is herkenbaar en duidelijk geformuleerd. Dat maakt het makkelijk om het instructiegedrag toe te passen én te bespreken met collega’s. Na de training kan de leerkracht verdieping zoeken met behulp van de filmbank en andere materialen.

Over de training Over de materialen PO Raad gevalideerd

 • “Er werd gekeken naar wat mijn inbreng was! De vragen van de 4 sleutels zetten mij aan het denken. Net als de open vragen tijdens het gesprek.”

  Susanne de Veth, leerkracht
 • “Uiteindelijk ontstond er een professionele leergemeenschap die elke school zich zou moeten wensen.”

  Gert van Tol, directeur-bestuurder
 • “Wat mij aanspreekt is de focus die je legt op datgene wat effectief werkt in de praktijk. Er valt voor leerkrachten zoveel winst uit de lessen te halen!”

  Christiaan van den Brekel, directeur
 • “De training leerde mij om het gesprek op een andere manier ‘aan te vliegen’. Dat leverde mij achteraf een meer voldaan gevoel op.”

  Monique Reversma – Guillaume, ib'er

Effectieve tool voor het primair onderwijs

Inmiddels gebruiken meer dan 200 basisscholen onze trainingen en materialen. Toch is elke school anders, met eigen uitdagingen. Daarom leren we je graag kennen, zodat we weten wat jij nodig hebt om jouw school naar een hoger niveau te tillen. Vervolgens maken we een persoonlijk voorstel over hoe De 4 sleutels voor een effectieve les jou kunnen gaan helpen.

Zo werkt het

Zullen we kennismaken?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw school? Neem gerust contact op met Rob Bijlsma, hij kan vele vragen direct beantwoorden. Ook kan hij een vrijblijvende kennismaking inplannen.


  De vier sleutels voor een effectieve les

  Rob Bijlsma (informatie & advies)

  06 1978 7331

  Meer lezen over instructiegedrag?

  STRATEGIEEN VOOR BETER LEREN EN ONTHOUDEN

  Juf Sanne heeft de leerlingen van groep 7 in de afgelopen weken geleerd hoe ze het lijdend voorwerp en het meewerkend voorwerp in een zin kunnen vinden. Hoewel de lesstof…

  MAAK JE LES EFFECTIEVER MET STRATEGIEKAARTEN

  Een effectieve les staat of valt met een duidelijke uitleg (demonstratie) van een aanpak of strategie. Helaas geven handleidingen bij lesmethodes hiervoor lang niet altijd goede handreikingen. In dat geval…

  LEERTIJD ALS VOORSPELLER VOOR SCHOOLSUCCES

  Wat kun je doen om leertijd voor (risico)leerlingen te maximaliseren? Een voorwaarde voor leren is dat kinderen voldoende leertijd krijgen om zich de basisvaardigheden eigen te maken. Op dit punt laten…

  • Home
  • Iets voor jouw school?
  • Instructiegedrag verbeteren
  • Voordelen en ervaringen
  • Meer dan 200 scholen
  • Contact
  • Winkel
  • Artikelen